Saturday, July 25, 2009

POKOK BEBUAS /NAMA SPESIS PREMMA CORDIFLORA MENCEGAH PENYAKIT BERJANGKIT SARS.H1N1 DAN SEGALA JENIS PENYANKIT BERJANGKIT.

Bebuas adalah sejenis tanaman yang sukar ditemui kecuali dikampung-kampung atau ditanam oleh segelintir individu yang mengetahui khasitnya.Sejak akhir-akhir ini Bebuas semakin popular terutamanya di kalangan pengidap SARS dan jenis penyakit akut yang datang tak menentu seperti H1N1.Malah ia turut dicari oleh orang awam yang menyedari khasiat yang terkandung di dalamnya.Pokok Bebuas ini tumbuh tinggi menegak.Pokok Bebuas yang masih muda berbatang coklat manakala pokok yang telah matang akn berwarna kelabu.Daun Bebuas tumbuh tunggal,lebar dan bertepi rata serta hujungnya merucing tajam.Warnanya hijau muda dan tumbuh dengan tangkai yang berhadapan.Bunga Bebuas dipercayai banyak mengandungi khasiat dan amat popular.Warnanya putih dan berbentuk seperti locing.Bunga Bebuas berbau kuat dan menusuk hidung.

KHASIATNYA
Daun dan bunga pokok Bebuas dipercayai boleh mengurangkan angin dalam badan,menambahkan susu ibu,mengubati kecacingan dan menguatkan tenaga dalaman.Ia juga dikatakan boleh mencegah penyakit akut.
Carany ialah petik pucuk Bebuas dan makan sebagai ulam ,makn secara mentah dan boleh juga di rebus.
Bunga dan daun Bebuas boleh membantu menguatkan imunisasi di dalam badan.Malah ia juga mampu mencegah daripada mendapat penyakit berjangkit.Bagi suri rumah pula,petik dua atau tiga helai daun Bebuas dan lumurkan pada ikan yang telah dibasuh .Insya-Allah....bau hanyir ikan akan hilang.Mari mencuba....

Cerita Pak Cik Tukiran ,Usia 50 tahun, pokok Bebuas telah lama menjadi makanan harian buat dirinya dan keluarga .Pucuknya manis dan sedap dibuat ulam.Mlah Pak Cik Tukiran percaya pokok Bebuas dapat membuang angin dan amat sesuai diamalkan oleh wanita yang sedang dalam pantang.Sejak beliau memakan pucuk Bebuas sebagai ulam,dia dan isterinya jarang menghidapi penyakit seperti deman dan selsema serta penyakit berjangkit yang lain.Malah katanya ,dia langsung tidak menghadapi penyakit-penyakit berbahaya seperti kencing manis,darah tinggi dan batu karang yang yang selalu menyerang di usia sepertinya.Mungkin inilah khasiat yang tidak disedari oleh ramai orang.Lagipun pokok ini hanya menjadi terkenal setelah tercetusnya wabak SARS.

10 comments:

 1. salam sobat,,menguntungkan sekali ya kalau menanam pohon yang daun dan buahnya sangat berhkasiat ini. di ALJUBAIL.S.A ,jarang ada.

  ReplyDelete
 2. menarik juga pokok bebuas ni . Tetapi kalau di sebelah utara apa pulak namanya?

  ReplyDelete
 3. Salam. Isteri saya gemar makan pucuk bebuas ni. Celur dan cicah sambal belacan atau dimasak lemak. Kami ada tanam dibelakang rumah, lagi dicantas, lagi banyak mengeluarkan pucuk muda. Sedap...tak sangka pula ia banyak khasiatnya. Ibu saya kata ia bagus untuk kaum wanita. Terima kasih atas info yg sgat berguna ini!

  ReplyDelete
 4. saya sgt gemar daun bebuas...buat ulam. tak sangka khasiatnya byk.

  ReplyDelete
 5. saya memang makan daun bebuas atau singkil(org jawa)sejak dari kecil2 lagi..ulam ini menjadi hidangan kegemaran keluarga..samaada dibuat ulam atau kerabu..sekarang anak2 saya juga menggemari kerabu pucuk ini...

  ReplyDelete
 6. Saya sebenarnye tak kenal daun bebuas ni...boleh tak berikan nama lain bagi pokok ini...

  ReplyDelete
 7. saya teringin sangat dengan pokok ini tp payah nak dapat ditempat saya kalau tanya orang kat sini banyak yang tak tahu

  ReplyDelete
 8. Di mana boleh saya dapatkan ulam bebuas ini?

  ReplyDelete
 9. Dikedai saya ada jual.Sila ke kedai saya Mid Gulai Kawah Sg Dua Butterworth.

  ReplyDelete